Nevjerojatna disonanca dogodila se hrvatskom gospodarstvu unutar svega nekoliko sati, tijekom jučerašnjeg dana. S jedne strane, Nanobit je prodan švedskom gamerskom divu za impresivnih milijardu kuna, a uz to se doznalo i da je tvrtka Rimac Automobili u finalnoj fazi dogovora s Volkswagenom oko preuzimanja Bugattija.

S druge strane, hapse se gradonačelnici, direktori naftnih kompanija i saborski zastupnici dvaju najvećih političkih stranaka u zemlji – zbog korupcije, gospodarskog kriminala, mita…

Slično smo doživjeli i prošlog tjedna. Na jednoj strani gospodarkog spektra, onoj svijetloj, Infinum je s Porsche Digitalom pokrenuo razvojni studio za automobilsku industriju u Zagrebu, a k tome se i Photomath, promoviran od Applea, približio broju od 200 milijuna korisnika.

Na drugoj, pak, tamnijoj strani, ponovno je na površinu isplivao Ivica Todoroić kojeg se tereti da je iz tvrtke kojoj je bio na čelu nelegalno izvukao milijardu i još nešto sitno – valjda stotinjak ili dva milijuna – kuna te ih spalio s obitelji na jahtarenja, putovanja i zajebanciju. 

U odnosu na ostatak hrvatskog gospodarstva, domaći tech sektor živi u paralelnom svemiru. Dok gospodarstvo, na državnoj razini, bilježi rekordan pad BDP-a, tehnološke kompanije bilježe povijesne uspjehe na globalnoj razini i predstavljaju rijetko zdravi organ izmrcvarenog tijela koje se rapidno raspada. 

To, međutim, nije nimalo iznenađujuće. Tech sektor je oaza hrvatske gospodarske pustinje baš zato što ne slijedi temljna načela funkcioniranja hrvatskog gospodarstva, među kojima je slizanost i isprepletenost s politikom i državom ono najvažnije.

Ni država, srećom, nije nikada imala previše sluha za hrvatski IT, što, vjerojatno, mnoge u tom sektoru i frustrira, no čini se da je tako i bolje…

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay