Odredba da kreditiranje putem fintecha ne smije prijeći 25 posto osnovnog kapitala pojedine banke neizbježno gura Ant prema državnom sektoru.

Donedavno najbogatijem Kinezu Jacku Ma “obilo se o glavu” što je godinama podcjenjivački govorio o velikim državnim bankama.

Naime, njegov internetski platni servis Ant morat će u budućnosti surađivati upravo s državnim bankama ako želi nastaviti sa svojim rastućim poslovanjem mikrokreditiranja malih poduzetnika i građana.

Kako piše Financial Times, nakon što su kineski regulatori u studenom obustavili Antov izlazak na burzu (IPO) vrijedan 37 milijardi dolara – potencijalno najveće uvrštenje u povijesti – dovršen je nacrt nove regulative financijskih tehnoloških tvrtki.

Ograničavanje veza

Vlada u Pekingu sada cilja veze koje su transformirale kineski financijski sustav spajajući ponude kredita malih lokalnih banaka s 500 milijuna potrošača putem Antove platforme Alipay, najveće platforme za plaćanja u Kini.

Prema novim pravilima koje će biti na snazi od početka iduće godine, Ant će morati ograničiti svoje veze s lokalnim bankama i morat će se okrenuti velikim državnim bankama.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr