ZAGREB, 12. svibnja 2017. (Hina) – Državni ured za reviziju obavio je reviziju 20 županijskih uprava za ceste za 2015. godinu, od čega je osam uprava dobilo bezuvjetno, a 12 uvjetno mišljenje, izjavila je u petak pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

Sva izvješća su, kako je rekla, dostavljena Hrvatskom saboru, Državnom odvjetništvu (DORH) te su objavljena na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju.

S obzirom da su županije osnivači županijskih uprava za ceste (ŽUC) o revizijama su obaviješteni i svi župani, Hrvatske ceste, Udruga županijskih uprava za ceste i nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju dobile su uprave za ceste Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Županijsku upravu za ceste Barilović te županijske uprave za ceste Istarske, Ličko-senjske županije, Šibensko-kninske, Virovitičko-podravske i Zadarske županije.

Ono što se generalno može reći nakon obavljenih revizija je da županijske uprave za ceste uspješno izvršavaju svoju zadaću zbog koje su i osnovane, a to je održavanje i građenje cesta, kazala je Čoh Mikulec.

Za te je namjene u 2015. uloženo 778,5 milijuna kuna, odnosno 85 posto ukupnih rashoda županijskih uprava za ceste, rekla je pomoćnica glavnog državnog revizora.

Među utvrđenim nepravilnostima kao najčešće Čoh Mikulec je izdvojila da se ŽUC-evi nisu pridržavali propisanih postupaka javne nabave pri nabavi radova i usluga. Tako je bez primjene propisanih postupaka javne nabave nabavljeno radova i usluga u vrijednosti 24,7 milijuna kuna, kazala je.

Česte su nepravilnosti i da kod nabave službenih automobila nisu prethodno analizirani načini nabave kako bi se utvrdio koji je najbolji način nabave, a za korištenje automobila ne vodi se evidencija o njihovom korištenju.

Državni ured za reviziju upozorava i kako za financijske planove županijskih uprava za ceste nije pribavljena suglasnost županije, a među nepravilnostima je i što su nagrade i naknade zaposlenicima isplaćivane u iznosima većim od utvrđenim unutarnjim aktima.

Nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, kao što su primjerice neevidentiranje potraživanja za godišnju naknadu za ceste, utjecale su na točnost i istinitost podataka iskazanih u financijskim izvješćima, a ŽUC-evi na mrežnim stranicama ne objavljuju sve informacije i dokumenti koje bi trebali objavljivati u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, nepravilnosti su na koje u reviziji financijskih izvještaja i poslovanju županijskih uprava za ceste u 2015. godini upozoravaju iz Državnog ureda za reviziju.

(Hina)