ZAGREB, 28. veljače 2017. (Hina) – Njemački Deutsche Telekom (DT) i kineski China Unicom najavili su početkom tjedna na kongresu MWC-a u Barceloni strateško partnerstvo u segmentu M2M (machine to machine) kompetencija, a DT je predstavio i novog člana uprave za Europu Srinija Goplana koji je istaknuo vrijednost Hrvatskog telekoma (HT) u europskom okruženju.

O tim su novostima s ovogodišnjeg MWC-a, koji se u Barceloni održava od 28. veljače do 2. ožujka, izvijestili iz DT-a i HT-a.

Strateško partnerstvo DT-a i China Unicoma na MWC-u su najavili članica Uprave DT-a za tehnologiju i inovacije Claudia Nemat te predsjednik China Unicoma Yimin Lu, ističući da će u sklopu tog partnerstva promicati širenje postojećih i novih tehnologija, poput uskopojasnog IoT-a i širenje IoT platformi, s ciljem stvaranja čvrstih temelja za daljnji rast i zajedničkih poslovnih prilika u Europi i Kini.

Pritom su poručili da će to pridonijeti pogodnostima i europskim i kineskim korisnicima za bolje upravljanje globalnom povezanošću i s manje napora i složenosti, a u sklopu suradnje planiraju i razmjenu znanja te jačanje M2M kompetencije za stvaranje novih poslovnih mogućnosti za M2M korisnike u Europi i Kini.

S obzirom na brzorastuću potražnju za globalnim M2M povezivanjem, partnerstvo su ocijenili jako važnim, tim više što je svjetsko udruženje mobilnih operatora GSMA objavilo podatke da će Kina do 2020. imati gotovo 40 posto svih svjetskih M2M veza, što je daleko najveći udjel na tom tržištu, čemu pridonosi i to što su kineski internet i tehnologije ušli u područje IoT kroz nosive inteligentne terminale, pametne kuće, mobilnu zdravstvenu zaštite i drugo.

S druge strane, njemačka tehnologija i usluge već su također jake na M2M i IoT tržištima, te će povezivanje DT-a i China Unicom platformi ponuditi jednostavan pristup za njemačke i kineske M2M klijente.

Na susretu s 30-ak europskih novinara, među kojima i s hrvatskim, novi član Uprave DT-a za Europu Goplan na MWC-u je istaknuo da je DT mnogo veća kompanija od ‘običnog’ telekoma jer se bavi integriranim biznisom koji objedinjuje mnoge aktivnosti, od razvojnih rješenja do pametnih gradova u 10-ak zemalja, razvijajući i nove tehnologije poput 5G.

“Tehnologija 5G sporo dolazi i trebat će vremena za implementaciju s obzirom na njenu kompleksnost”, kazao je Goplan, uz podatak da je DT u mobilnu tehnologiju u posljednjih nekoliko godina uložio 10-ak milijardi eura.

Osvrnuvši se na poslovanje HT-a, Gopalan je kazao da je zadovoljan kvalitetom te kompanije, koja “ima slijed od tri vrlo dobre poslovne godine u nizu”, što se vidi u unapređenju broadbanda, razvoju procesa u IT-ju, projektima poput Smart City u Dubrovniku, potpunoj pokrivenosti All-IP-jem, ali i prihodima kompanije.

 

 

(Hina)