Bitcoin je možda najpoznatija i najpopularnija virtualna valuta čija je vrijednost u posljednje vrijeme naglo poskočila, s oko tisuću dolara prije godinu dana na prošlomjesečnih 19.500 dolara, da bi se u posljednje vrijeme ipak spustila nakon niza upozorenja vlada i analitičara o rizicima i oscilacijama povezanim s kriptovalutama.

Vlade bi trebale regulirati i oporezivati bitcoin, poručio je u srijedu visoki dužnosnik Europske središnje banke (ECB), ustvrdivši da je ta kriptovaluta predmet špekulacija i alat za pranje novca.

»Trebalo bi primjenjivati osnovno pravilo koje vrijedi za sve ostale financijske transakcije – svi sudionici trebali bi objaviti svoj identitet«, naglasio je u razgovoru za njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ) član upravnog vijeća ECB-a i guverner austrijske središnje banke Ewald Nowotny.

»Treba nam PDV za bitcoin budući da nije riječ o klasičnoj valuti«, pojasnio je Nowotny.

Njegova poruka nadovezuje se na slične ocjene ostalih dužnosnika ECB-a koji spektakularni uzlet vrijednosti bitcoina smatraju balonom a ne znakom da bi digitalna valuta u određenom trenutku mogla početi konkurirati euru.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Shutterstock