Ekonomist otkriva i što je s bankama…

“Petrokemija” iz Kutine i “Fortenova grupa” dvije su kompanije u Hrvatskoj koje bi značajno osjetile daljnje zaoštravanje i sankcioniranje Rusije.

Kutinskom proizvođaču umjetnih gnojiva šok bi bio značajnije poskupljenje plina jer ovisi o ruskom plinu, dok bi grupaciju, u čijem su vlasništvu tvrtke koje su poslovale u sklopu “Agrokora”, šokiralo daljnje zaoštravanje sankcija i zabrana financiranja. Rekao nam je to dr. Damir Novotny, no ovaj ekonomist smatra da do daljnje eskalacije sukoba ne bi trebalo doći, vjerojatnije je hlađenje odnosa i novi hladni rat koji će dugo potrajati.

Uz Konzum, Mercator i Tisak, te ostale maloprodajne kompanije, u Fortenovi su i hrvatske tvornice Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Agrolaguna, Belje, PIK Vinkovci, Vupik… Stoga je jasno da će se sankcije i njihovo zaoštravanje osjetiti i na domaćoj poljoprivredi. A problem Fortenove su njezina zaduženost i potreba za kreditima, objašnjava dr. Novotny.

Na naše pitanje koliko je izvjesno da iza prve serije sankcija prema Rusiji idu i druge, poput zabrane financiranja, i jesu li europske banke u problemu zbog kreditne izloženosti Rusiji, kako se u nekim europskim medijima navodi, te se tvrdi da su izloženije od američkih.

– Tu nema straha, nisu toliko izložene. Banke su to već rezervirale, to ni približno nije toliko opasno kako se čini. Što se tiče energetskog miksa, Njemačka, Mađarska i Hrvatska su najizloženije od europskih zemalja jer koriste najviše ruskog plina od svih članica EU-a. Međutim, Njemačka ima alternativne pravce, preko terminala u Nizozemskoj dolazi joj norveški i danski plin. U ovom trenutku se čini da EU nije toliko izložena što se tiče energetike i da je ruska strana pretjerala u prijetnjama. Mislim da plin nije prijetnja toliko Europi, a izloženost prema ruskim poduzetnicima i bankama je relativno mala. Na primjer, Sberbank je prodao Volksbank i izišao je s europskog tržišta jer su ranije sankcije već učinile svoje – kaže dr. Damir Novotny

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay