Izbori za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke u SAD-u, u kojima za sada vode Bernie Sanders i Elizabeth Warren, uznemirili su milijardere, korporacije i investitore.

Milijarder i menadžer u hedge fondovima Leon Cooperman briznuo je u plač za vrijeme intervjua televizijskoj postaji CNBC, piše DW.

Cooperman se ubraja u 0,1 posto najbogatijih Amerikanaca koje Warren želi oporezovati: dva posto poreza na imovinu za sve koji imaju više od 50 milijuna dolara. Milijarderi poput Coopermana morali bi platiti čak šest posto. Elizabeth Warren na taj način planira prikupiti oko četiri bilijuna dolara do 2030.

Primjerice, da je takav porez uveden već 1982. godine, imovina osnivača Microsofta Billa Gatesa krajem 2018. ne bi bila vrijedna 97 milijardi dolara, nego samo 13,9 milijardi, izračunao je Gabriel Zucman, ekonomski stručnjak sa Sveučilišta Berkeley. 

Bernie Sanders se zalaže za povećanje poreza za poduzetnike, zabranu frackinga i reguliranje financijskog sektora – ali tu je još žešći nego njegova konkurentica. Zato investitor Jeffrey Gundlach, koji je 2016. predvidio pobjedu Donalda Trumpa, upozorava: „Bernie Sanders je najveći rizik za financijska tržišta ove godine.”

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay