Hrvatska jedina u EU nema ratificiran sporazum sa SAD-om, a time su posebno pogođene srednje i male tvrtke

Hrvatska i Sjedinjene Američke Države krajem 2022. potpisale su sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. No, ratifikacije sporazuma i dalje nema, a hrvatski poduzetnici koji posluju na tržištu SAD-a tvrde da gube mnogo novca i sve su bjesniji.

Dvostruko oporezivanje podrazumijeva plaćanje istog poreza u dvije države, a njegovo ukidanje omogućilo bi hrvatskim tvrtkama lakše uključivanje u tržište Sjedinjenih Američkih Država. To pogotovo vrijedi za manje tvrtke.

– Nepostojanje ugovora bila je ozbiljna prepreka za hrvatska i američka mala i srednja poduzeća. Organizacija poslovanja preko trećih zemalja nosi dodatne troškove i organizacijski je kompleksnija. Ako ste tek počeli poslovanje u SAD-u i ono ne čini velik dio prihoda, dodatni troškovi i administrativne prepreke djeluju odvraćajuće. Iako takve troškove velike korporacije mogu podnijeti, i njima je bitno da postoje mogućnost optimizacije troškova i smanjenje administrativnih zahtjeva – objašnjava Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by August de Richelieu