ZAGREB, 14. ožujka 2017. (Hina) – Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih prošle je godine porasla za 4,7 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi snažnije porasla, za 15 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak. 

Na podatke za cijelu prošlu godinu utjecali su i dobri rezultati u četvrtom tromjesečju prošle godine, u kojem je u odnosu na isto razdoblje 2015. godine zabilježen rast vrijednosti narudžbi za čak 28,3 posto, na 4,5 milijardi kuna.

Po podacima DZS-a, u četvrtom tromjesečju prošle godine vrijednost izvršenih radova ostvarena s vlastitim radnicima poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih iznosila je 4,1 milijardu kuna, što je 7,9 posto više nego u posljednjem kvartalu 2015. godine. Pritom je vrijednost radova na zgradama porasla za 9,1 posto, dok je istodobno vrijednosti radova na ostalim građevinama povećana za 7,1 posto.

“Ostvareni rezultati ohrabruju, jer je riječ je o najvišoj kvartalnoj vrijednosti radova zabilježenoj od četvrtoga kvartala 2012. godine te o uspostavljenom kontinuitetu rasta vrijednosti građevinskih radova na godišnjoj razini koji se sada protegao na posljednjih osam kvartala”, naglašavaju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Podaci DZS-a za cijelu prošlu godinu pokazuju da je vrijednost izvršenih građevinskih radova lani je iznosila ukupno 19,8 milijardi kuna, od čega je nešto više od 14 milijardi ostvareno s vlastitim radnicima, dok je vrijednost radova ostvarenih s podizvođačima iznosila 5,8 milijardi kuna.

Vrijednost radova ostvarena s vlastitim radnicima od 14 milijardi kuna je za 4,7 posto viša nego u 2015. godini.

To je druga godina zaredom u kojoj se bilježi rast vrijednosti radova s tim da je rast, zbog niske baze, bio izraženiji u 2015. godini kada je iznosio 7,3 posto, ističu iz Komore u osvrtu na podatke DZS-a.

Pritom napominju kako je u posljednje dvije godine rast primarno bio potaknut povećanjem vrijednosti radova na zgradama (u 2016. godini za 5,4 posto) uz istodobno nešto umjereniji rast vrijednosti obavljenih radova na ostalim građevinama (lani za 4,2 posto).

“Očito je da dinamika oporavka vrijednosti i obujma radova na infrastrukturnim objektima i dalje zaostaje za rastom radova na zgradama, ali se razlika u dinamici postupno sužava, i to sa 6,7 postotnih bodova u 2015. godini na 1,2 postotna boda u 2016. godini”, navode iz HGK-a.

U strukturi vrijednosti radova u prošloj godini radovi na zgradama imali su udio od 43,7 posto – 11,9 posto stambene i 31,8 posto nestambene zgrade.

Na ostale se građevine odnosilo 56,3 posto ukupne vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima – 31,9 posto na prometnu infrastrukturu, 20,8 posto na cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, 2,2 posto na složene građevine na industrijskim prostorima te 1,4 posto na ostale nespomenute građevine.

Iz HGK ističu i kako je rast vrijednosti izvršenih radova popraćen još snažnijim porastom vrijednosti novih narudžbi koje su u posljednjem tromjesečju prošle godine povećane za 28,3 posto u odnosu na posljednji kvartal 2015. godine, čime je i vrijednost narudžbi u cijeloj 2016. godini bila za 15 posto veća nego u 2015. godini.

Statistika građevinskih radova i narudžbi poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih pokazuje da je samo u zadnjem tromjesečju prošle godine vrijednost novih narudžbi iznosila 4,5 milijardi kuna, dok je u cijeloj prošloj godini dosegnula iznos od 15,98 milijardi kuna.

Analitičari HGK ističu kako je prošlu godinu obilježio veći rast vrijednosti novih narudžbi za ostale građevine (17,7 posto) od porasta vrijednosti narudžbi za zgrade (11,9 posto), što upućuje na izgledno dinamiziranje ukupnih građevinskih radova u ovoj godini, ali i na to da će iduće razdoblje vjerojatno obilježiti nešto dinamičniji rast građevinskih radova na infrastrukturnim objektima.

“S objavom podataka o vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi praktički su kompletirani najvažniji podatci o građevinskoj aktivnosti u prošloj godini koji potvrđuju pozitivne pomake u građevinarstvu te istodobno upućuju na izgledan nastavak takvih tendencija i u ovoj godini. Tako je u 2016. godini, u odnosu na prethodnu godinu, uz rast vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima za 4,7 posto i narudžbi za 15 posto, zabilježen rast fizičkog obujma građevinske aktivnosti za 2,9 posto, rast broja izdanih građevinskih dozvola za 26,7 posto, rast u dozvolama predviđene vrijednosti radova za 11,7 posto i rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva za 2,7 posto. U takvim se okolnostima problematika građevinske aktivnosti postupno pomiče s nedostatka poslova prema nedostatku dovoljnog broja radnika određenih struka i kvalifikacija neophodnih za obavljanje poslova”, zaključuje se u osvrtu HGK-a.

(Hina)