Nije neka posebna tajna da e-sport doživljava snažnu ekspanziju u svijetu, što pokazuju i vrlo fascinantne brojke: više od milijardu dolara prihoda u 2020. godini, više od pola milijarde fanova, brojni eminentni europski klubovi koji sa svojim emomčadima igraju na velikim natjecanjima FIFA-e. U pretpandemijskim vremenima svjedočili smo prepunim sportskim dvoranama u kojima su gejmeri odmjeravali snage pred desecima tisuća strastvenih obožavatelja, uz stotine tisuća gledatelja preko online platformi.

Jedan od dokaza da je zanimanje za e-sport vrlo živo i u Hrvatskoj bilo je prvo izdanje e-Lige Hrvatskog Telekoma, koja je održana prošle jeseni. Riječ je bila o natjecanju u FIFA-i 21 u kojemu su se prvi put našla četiri najveća hrvatska kluba – Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka – a na krilima iznimnih rezultata premijernog izdanja sada počinje i nova, proljetna sezona. Na prvu Hrvatski Telekom e-Ligu prijavilo se gotovo 900 igrača, a rekordi su padali i u gledanosti: više od 400.000 navijača pratilo je cijelu sezonu i humanitarnu utakmicu putem YouTubea i Facebook kanala.

Gordan Kožulj, viši menadžer u Deloitteovu odjelu poslovnog savjetovanja, navodi da je na globalnoj razini tijekom 2020. godine e-sport premašio milijardu dolara prihoda. A Hrvatska?

– U ovom trenutku ne postoje pouzdani podaci o ekonomskim pokazateljima e-sporta i njegovu utjecaju na hrvatsko gospodarstvo. Ono što zasigurno možemo reći je da u ovom trenutku utjecaj nije znatan, ali u uzlaznom je trendu i ima potencijala rasti brže od drugih segmenata gospodarstva. Zapravo, cijela gaming industrija, čiji je dio i e-sport, eksponencijalno ubrzava.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay