LJUBLJANA, 11. rujna 2017. (Hina) – Potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Pierre Heilbronn kazao je za ljubljansko Delo da prate posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji zapadnog Balkana te je sugerirao da postoji mogućnost financijske potpore tvrtkama koje bi zbog nelikvidnosti koncerna došle u probleme.

Na pitanje o odnosu EBRD-a  i Agrokora, Heilbronn je kazao da EBRD u posrnulom koncernu još uvijek ima manji, 2-postotni vlasnički udio, ali ne sudjeluje aktivno u njegovu upravljanju.

Na dodatno pitanje kako će se aktivnosti na spašavanju Agrokora odraziti na prehrambeno-prerađivačku industriju u regiji, s obzirom da je EBRD lani dao kredit Podravci, on je sugerirao da postoji mogućnost financijske potpore tvrtkama koje bi zbog Agrokorove nelikvidnosti došle u probleme.

“To je ozbiljno pitanje, a pratimo i posljedice koje će Agrokorovi problemi izazvati u regiji. Posebno pratimo hoćemo li i kako možda pružiti potporu podružnicama u državama koje su upletene u tu priču”, kazao je potpredsjednik EBRD-a.

Potpredsjednik EBRD-a u razgovoru za Delo od ponedjeljka kazao je, među ostalim, da je EBRD zadnjih godina u regiju zapadnog Balkana investirao 13,5 milijardi eura, a planira uskoro uložiti još jednu milijardu, u nastojanju da se taj prostor fizički i ekonomski poveže i tako postane privlačniji za strane investitore.

Među regionalnim ciljevima EBRD-a su među ostalim osnivanje regionalne gospodarske komore, kako bi se ostvario “jedinstveni investicijski prostor” i povezivanje regionalnih burzi.
Zbog toga EBRD financira i Zagrebačku burzu koja je prije više godina preuzela Ljubljansku burzu, kazao je Heilbronn.

“Potičemo razvoj pojedinih burzi, a budućnost je po našem mišljenju u njihovu povezivanju. Time bi se u regiji osigurala veća dubina za tržište kapitala”, kazao je Heilbronn, dodavši  da se radi i na povezivanju burzi na cijelom području Jugoistočne Europe u jednu mrežu, na elektronskoj platformi.

Potencijalno, riječ je o tržištu na kojemu se okreće 25 milijardi eura, sa 600 poduzeća koja bi u budućnosti tražila svježi kapital putem privatizacije, uvrštenja na burzu i preko javne ponude dionica (IPO), pojasnio je Heilbronn.

U šest država u regiji EBRD tradicionalno podupire financiranje fizičke infrastrukture, ali i tranziciju i privatizaciju.

 

(Hina)