FRANKFURT, 27. siječnja 2017. (Hina) – Banke su u prosincu ponovo blago pojačale kreditiranje kompanija u eurozoni, zaključivši time godinu sporog povećanja kreditnih plasmana gospodarstvu unatoč snažnim financijskim injekcijama Europske središnje banke (ECB), pokazuju u petak objavljeni podaci.

Bankovni krediti kompanijama uvećani su u prosincu za 2,3 posto na godišnjoj razini, najviše od sredine 2009. godine, izvijestio je ECB. U studenom povećani su 2,1 posto, pokazuju revidirani podaci središnje monetarne institucije eurozone.

Time je zaključena godina u kojoj su banke vrlo sporo povećavale kredite gospodarstvu, unatoč ECB-ovim besplatnim kreditima i kupnji imovine u mjesečnoj vrijednosti 80 milijardi eura kako bi se potaknuo gospodarski rast i inflacija u eurozoni.

Inflacija je u prosincu bila gotovo dvostruko viša nego u prethodnom mjesecu i iznosila je 1,1 posto, iako još uvijek znatno zaostaje za ECB-ovom ciljanom razinom od nešto manje od dva posto. Pritom je temeljna stopa inflacije, koju ECB pozorno prati kao pouzdan pokazatelj rasta cijena jer isključuje oscilacijama podložne cijene energije i svježe hrane, u prosincu iznosila samo 0,9 posto.

Danas objavljeno izvješće ECB-a također pokazuje da su u prosincu prošle godine blago povećani i bankovni krediti kućanstvima, za 2,0 posto na godišnjoj razini, a najsnažnije od sredine 2011. godine. U studenom porasli su 1,9 posto,

Godišnja stopa rasta mjere novčane mase M3, inače glavni pokazatelj količine novca u opticaju koji se u prošlosti često koristio za predviđanje ekonomskog rasta u eurozoni u prosincu je porasla 5,0 posto. U prethodnom mjesecu uvećana je 4,8 posto.

(Hina)