Prije nekoliko tjedana nizozemski bankarski div ING bacio je konkurenciji rukavicu u lice ponudom kamata od tri posto za oročene depozite na šest mjeseci. Na to su odgovorile gotovo sve velike europske banke. Francuski Consorsbank i španjolski Santander također su svojim klijentima ponudili kamatu od tri posto, a njemački Volkswagen Bank nadmašio je to s 3,12 posto.

Analitičari očekuju daljnji rast kamatnih stopa za depozite po viđenju – jer će ECB, očekuju, nastaviti s podizanjem referentnih kamatnih stopa. ‘Tržišni igrači očekuju da će ECB-ova kamatna stopa na depozite doseći 3,8 posto‘, ističu ekonomisti Commerzbanka Marco Wagner i Bernd Weidenfeld.

Međutim takva dugotrajna restriktivna politika ECB-a ne bi bila nužno pozitivna za one koji ulažu novac ne samo u depozite po viđenju, nego i u dionice. Daljnje povećanje kamatnih stopa ‘bio bi snažan pritisak na dionice i drugu rizičnu imovinu te bi to otvorilo vrata za dublju korekciju cijena’, ističe Pierre Veyret, analitičar brokerske kuće ActivTrades.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr