Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) zbog rekordnog broja propusta u zračnom prometu u 2017. pozvalo je regulatore EU da učinkovitije zaštite putnike od posljedica nesolventnosti zrakoplovnih kompanija.

“Pozivamo Europsku komisiju da uvede adekvatan mehanizam zaštite EU putnika od posljedica prekida u radu zrakoplovnih kompanija. U posljednja tri mjeseca, tri velike europske zrakoplovne kompanije, Air Berlin, Monarch Airlines i Niki, prestale su s radom, ostavljajući za sobom mnoge dislocirane putnike s neiskoristivim kartama bez mogućnosti reklamacije”, ističu iz ECTAA-e u objavi od četvrtka.

Iznose i podatke da je zbog prestanka rada britanskog prijevoznika Monarch Airlinesa 750 tisuća putnika s plaćenim kartama ostalo bez mogućnosti da ih iskoriste, dok ih najmanje 180 tisuća s rezervacijama na otkazanim letovima njemačkog Air Berlina neće dobiti povrat novca. Uz to, više od 400 tisuća rezervacija je otkazano zbog prestanka rada austrijskog prijevoznika Niki.

Iz ECTAA-e podsjećaju i na izvještaje Europske komisije iz 2011. i 2013. u kojima je naglašeno da je udio putnika pogođen bankrotima zrakoplovnih kompanija neznatan, ali i da ipak takve krize mogu uzrokovati značajnu štetu tim putnicima.

Po objavi tih izvještaja, Komisija je, kako kažu iz ECTAA-e, zaključila da dodatna pravna zaštita za takve putnike ipak nije potrebna jer već postoji uredba koja pruža odgovarajući pravni okvir za pomoć u slučaju insolventnosti zrakoplovnih kompanija, te je zemljama članicama predloženo da ojačaju nadzor u licenciranju zračnih prijevoznika te da planiraju i uspostave mjere zaštite putnika.

“Tri nedavna kolapsa avio prijevoznika dokazala su suprotno. Putnici sa ‘seat-only’ kartama na letovima Monarcha i Nikija nisu mogli dobiti povrat novca prema tim prethodnim uredbama, dok je u slučaju Air Berlina došlo do progresivnog zaustavljanja operacija uz veliki broj otkazanih letova za koje putnici nisu imali pravo tražiti povrat novca”, napominju iz ECTAA-e.

Cijeli članak možete pročitati na: rs.seebiz.eu

Foto: Shutterstock