Europska investicijska banka (EIB) potpisala je ugovore o kreditiranju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) i turističkom kompanijom Valamar Rivierom te sporazum o savjetovanju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU s ciljem podrške investicijskim projektima.

Ugovore su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, u ime Valamara Nataša Bereš, a ispred HBOR-a predsjednica uprave Tamara Perko i član uprave Hrvoje Čuvalo.

Ugovor o kreditu između HBOR-a i Valamara vrijedan je 16 milijuna eura, a odnosi se na sufinanciranje dovršetka Valamar Girandella Resorta u Rabcu, odnosno izgradnju prvog dječjeg hotela s pet zvijezdica u portfelju Valamar Riviere. Kredit predstavlja dopunu posrednom zajmu od 44 milijuna eura, koji je Valamaru prošle godine dodijelio HBOR. Ugovor o kreditu s HBOR-om, jubilarni dvadeseti, naziva Natural Capital Financing Facility, vrijedan je 15 milijuna eura, a svrha mu je poticanje zelenih projekata koji se vežu uz bioraznolikost i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Ugovor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odnosi se na pružanje savjetodavnih usluga hrvatskim javnim i privatnim poduzećima u svrhu identificiranja, pripreme i razvijanja investicijskih projekata. Ministrica Žalac kazala je da su s obzirom na sljedeću financijsku perspektivu smatrali važnim potpisati takav sporazum, kako bi na vrijeme pripremili projekte te kako bi u suradnji s najboljim stručnjacima radili na stvaranju zalihe projekata.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Christian Mueller / Shutterstock