ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) – Europski investicijski fond (EIF) i Zagrebačka banka, potpisali su sporazum o jamstvima u iznosu od 10 milijuna eura čija je svrha pojačati kreditiranje inovativnih malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak iz Zagrebačke banke.

Sporazumom su obuhvaćeni poduzetnici iz osam zemalja, a ukupno je vrijedan 160 milijuna eura. Za Hrvatsku je osigurano 10 milijuna eura za mala i srednja poduzeća usmjerena na istraživačke i razvojne aktivnosti.

Zaključen je uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), u okviru Investicijskog plana za Europu te programa Horizon 2020, okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije.

Njime se  UniCreditu omogućuje da preko svojih banaka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji inovativnim tvrtkama ponudi dodatno financiranje u ukupnom iznosu od 160 milijuna eura.

“Ovim sporazumom Zagrebačka banka će osigurati daljnju podršku poslovnim subjektima koji su usmjereni na istraživačke i razvojne aktivnosti, a kojima najčešće nedostaju sredstva za financiranje takvih aktivnosti. Klijenti koji zadovolje kriterije mogu ostvariti financijsku korist u obliku snižene kamatne stope u odnosu na standardnu”, kazao je član Uprave Zagrebačke banke Marko Remenar.

(Hina)