Europska komisija odobrila je u ponedjeljak hrvatski program državnih potpora vrijednih oko 202 milijuna eura ili 1,53 milijardi kuna za potporu poduzećima svih veličina koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru, a pogođenima pandemijom koronavirusa, priopćeno je iz EK.

Kako je priopćeno iz EK, program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore, a glavna mu je svrha potpora poduzećima da dobiju pristup likvidnosti kako bi očuvala kontinuitet svoje gospodarske djelatnosti. 

Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove. Konkretno, potpora u obliku subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove neće biti veća od 800.000 eura po poduzetniku.

I potpora u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i zajmove za ulaganja ne premašuje 800.000, a odnosi se na nove zajmove s dospijećem od najviše šest godina. Pokriće jamstva ograničeno je na 90 posto glavnice zajma ili na 35 posto ako je riječ o jamstvima za pokrivanje gubitaka u portfelju duga (first-loss guarantees).

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay