Europska komisija pokrenula je pilot-projekt pod nazivom “Usporedba cijena goriva”, a Hrvatska u njemu sudjeluje s ciljem utvrđivanja najboljeg modela informiranja potrošača o usporedbi cijena različitih vrsta goriva na domaćem tržištu, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uz našu državu u pilot-projektu, pokrenutom u siječnju, u sklopu CEF projekta PSA, sudjeluje još osam europskih država članica s tim da će se projekt provoditi od 15. siječnja do 1. veljače ove godine.

U tom će se razmaku potrošačima na 10 odabranih benzinskih postaja u Hrvatskoj ponuditi sudjelovanje u anketi temeljenoj na prikazu usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva, što uključuje benzinska i dizelska goriva, kao i ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju.

Prosječne cijene goriva u Hrvatskoj u posljednjem tromjesečju bile su 9,96 kuna za benzinska, 10,03 za dizelska, 4,58 kuna za ukapljeni naftni plin, 9 kuna za stlačeni prirodni plin, te 0,78 kuna za vozila na električni pogon. 

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay