Gospodarstvo eurozone završilo je 2017. godinu najsnažnijim rastom u gotovo sedam godina, potaknuto ubrzanjem aktivnosti u uslužnom i proizvodnom sektoru svih vodećih gospodarstava, pokazalo je u četvrtak istraživanje tvrtke IHS Markit.
Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u prosincu na 58,1 bod, što je njegova najviša vrijednost od veljače 2011. godine. U studenom iznosio je 57,5 bodova.
Time je IHS blago podignuo prvu procjenu njegove vrijednosti, koja je iznosila 58 bodova.

“Zvjezdani kraj 2017. u eurozoni zaokružio je najbolju godinu u više od deset godina, iznova pobijajući raširene bojazni da će sve izraženija politička nesigurnost zakočiti gospodarski rast”, konstatira glavni poslovni ekonomist IHS Markita Chris Williamson.

Prosječna vrijednost PMI-ja u 2017. godini iznosila je 56,4 bodova i predstavlja najbolji godišnji trend od 2006. godine, neposredno prije financijske krize, istaknuo je Williamson.
Podaci sugeriraju da je gospodarstvo u zoni primjene zajedničke gospodarske valute u četvrtom tromjesečju poraslo 0,8 posto, snažnije nego u mnogim drugim razvijenim tržišnim gospodarstvima.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock