Zabrana rada nedjeljom je prvenstveno političko i ideološko pitanje te za njega se teško može naći uporište u ekonomiji, iako vladajući nemušto uvjeravaju kako će se promet od nedjelja preliti na ostale radne dane.

– Pitanje je kako će se to odraziti na zaposlenost i plaće. Smatram da to nije dobra ideja i bilo bi najbolje da Vlada od toga odustane – rekao je ekonomist Vuk Vuković navodeći kako se zabrana rada nedjeljom u zemljama koje su je uvele negativno odrazila na plaće i broj zaposlenih.

– Ako ćemo zatvoriti trgovine, opet će benzinske raditi i ljudi će se snalaziti i tamo kupovati, kako je bilo u vrijeme lockdowna. U pravilu Vlada ovim ne radi nikakav pozitivan efekt, nego će samo nanijeti štetu onima koji su zatvoreni – ističe Vuković.

Grupa velikih trgovaca najavila je da će, donese li se ovaj zakon, rušiti ga na Ustavnom, a bude li potrebe i na Europskom sudu. Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika kaže kako je inicijativa Vlade totalno promašena. Stava je da se problem rješava na krivome mjestu i što se stvaraju dvostruka mjerila unutar sektora trgovine gdje jedni mogu, a drugi ne mogu raditi nedjeljom.

– Ako se trgovini izbaci 36 radnih dana godišnje, to praktički znači da ste ih zatvorili jedan cijeli mjesec. Objašnjenje da se time poštuju prava radnika zvuči vrlo neiskreno – smatra.

Oreščanin upozorava da Vladin prijedlog može rezultirati s 10.000 do 15.000 manje radnih mjesta u trgovini. Moguće je, kaže, da Vlada ovo radi u dogovoru ili suradnji s Crkvom.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay