Totalni luđak (u zemlji je uvedeno izvanredno stanje) ili kripto vizionar, predsjednik Nayib Bukele je dosad potrošio stotinjak milijuna dolara na zalihe bitcoina čija se vrijednost proteklih tjedana rapidno smanjuje.

U glavnoj ulozi su El Salvador i predsjednik Nayib Bukele, osvjedočeni kripto entuzijast koji je u lipnju prošle godine zaprepastio svjetsku javnost, iskoristivši Bitcoin Conference kako bi najavio legislativu kojom će bitcoin (pored američkog dolara) postati službeno sredstvo plaćanja.

Ideja je tri mjeseca kasnije provedena u djelo, a posljedice su zasad … prilično neugodne. Za početak, inicijativa kojom je bitcoin trebao postati opće prihvaćeno sredstvo plaćanja doživjela je pravi fijasko. Ili tako barem tvrde autori istraživanja pod naslovom “Are Cryptocurrencies Currencies? Bitcoin as Legal Tender in El Salvador”; već u uvodu se navodi kako je upotreba bitcoina koncentrirana među mladom muškom populacijom koja (za razliku od siromašnijih slojeva) ionako nema problema s pristupom bankovnom sustavu.

Autori usto zaključuju kako je u danim okolnostima (niskog životnog standarda i pandemije) koncept digitalne valute dobio idealnu priliku da osvjetla obraz kripto evanđelistima, ali je projekt neslavno – propao. Tehnički, doduše, još uvijek traje, no rezultati su daleko od ohrabrujućih.

U rujnu je predsjedničkim dekretom pokrenuta aplikacija Chivo (digitalni novčanik) u kojoj je za svakog stanovnika rezervirana ista količina bitcoina (u protuvrijednosti 30 dolara, što je otprilike trodnevni prosječni dohodak u El Salvadoru), no svega polovica anketiranih je aplikaciju uopće pokušala upogoniti.

Od onih najupornijih, manje od polovice je nastavilo koristiti Chivo nakon što su potrošili predsjednički znak pažnje, i što je najgore, postotak inozemnih doznaka s kripto valutama koje su upućene putem digitalnog novčanika mjeri se tek jednoznamenkastim brojkama.

Ili u prijevodu, bitcoin kao (službena) valuta je – podbacio.

Daleko je to još od rekorda zabilježenih u nekim latinomeričkim državama, no Bukele će zasigurno otići u legendu, ponajprije kao predsjednik prve države koja je bitcoinu priskrbila status nacionalne valute. Nažalost, u povijesnim bi knjigama mogao ostati zapisan i kao hiroviti autokrat čiji su mokri snovi, nasađeni na vrlo klimavim tezama, srozali standard milijunima zemljaka i zemlju odveli u bankrot.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay