ZAGREB- Kazahstansko ministarstvo zdravstva i socijalnog razvoja potpisalo je s kompanijom Ericsson Nikola Tesla (NT) ugovor vezan uz informatizaciju zdravstvenog sustava, vrijedan 150 milijuna kuna, izvjestili su u četvrtak iz Ericssona NT.

Kazahstanu, koji je po površini deveta država u svijetu sa 17 milijuna stanovnika, bit će isporučeno napredno programsko rješenje i usluge vezane uz informatizaciju nacionalnog zdravstvenog sustava. Implementacija, koja uključuje analizu, projektiranje, prilagodbe lokalnim potrebama i instalaciju trajat će oko godinu dana, a usluge podrške tri godine.

PrintNavedeni ugovor omogućit će Ministarstvu zdravstva i socijalnog razvoja Kazahstana te povezanim zdravstvenim institucijama uvođenje međunarodnih standarda i podršku u ključnim reformama zdravstvenog sektora.

Ta platforma, kako se navodi u priopćenju, ima mogućnost integrirati postojeće sustave te omogućiti integraciju budućih sustava na temelju međunarodnih standarda.

U sklopu ugovora bit će izgrađen nacionalni sustav elektroničkog zdravstvenog kartona te sustav za poslovnu inteligenciju. Uvođenje umreženog informacijskog sustava zdravstvene skrbi na nacionalnoj razini rezultirat će poboljšanom učinkovitošću i kvalitetom u upravljanju sustavom zdravstva te pristupom pouzdanim i pravovremenim zdravstvenim informacijama.

Cjeloviti informacijski sustav zdravstvene skrbi omogućit će građanima različite nove usluge i informacije iz područja zdravstva putem Portala za pacijente te kvalitetniji i sigurniji sustav zdravstva, a liječnicima će pružiti pomoć u kliničkom odlučivanju.

Izvor: HINA – www.hina.hr