Kina se počela pripremati za američko podizanje financijske ‘željezne zavjese’ što bi izazvalo kaos naglo balnim tržištima

Eskalacija političkih napetosti između Washingtona i Pekinga navela je kineske političare da se počnu pripremati za donedavno nezamislivi scenarij – isključenje Kine iz međunarodnih plaćanja u dolaru. Podizanje te svojevrsne financijske “željezne zavjese” imalo bi devastirajuće posljedice za globalni financijski sustav, pa tako i SAD, smatraju analitičari, koji kineska strahovanja ocjenjuju ipak malo pretjeranima. Prema pisanju Reutersa, kineski su dužnosnici i ekonomisti u proteklih nekoliko mjeseci neuobičajeno često u javnosti diskutirali o najgorem scenariju mogućeg financijskog rata između Kine i SAD-a, a to je blokiranje plaćanja u dolaru. Druga je mogućnost da Amerika zamrzne ili zaplijeni dio njezina golemog duga koji drži Kina.

Zaobilaženje dolara

Neki su tamošnji ekonomisti čak iznijeli ideju o plaćanju izvoza kineskog cjepiva protiv COVID-19 u juanu, a plaćanja u američkom dolaru mogla bi se zaobići i korištenjem digitalne verzije kineske valute. Shuang Ding, ekonomist za područje Kine u banci Standard Chartered i nekadašnji ekonomist Narodne banke Kine smatra da je internacionalizacija juana do sada bila pozitivna stvar. “No sada postaje nužnost”, kaže Shuang za Reuters. Prema njegovom mišljenju, prijetnja američko-kineskog financijskog odvajanja postaje “jasna i realna”.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay