Zahvaljujući fondovima Europske unije, malim i srednjim poduzećima omogućeno je financiranje održivih projekata koji utječu na stvaranje kvalitetnog i dinamičnog poslovanja i osnažuju poduzetničku konkurentnost.

EU fondovi financijski su instrumenti kojim Europska unija podupire kohezijsku politiku za koju je u financijskom razdoblju 2014.-2020. osigurano 376 milijardi eura iz proračuna Europske unije. Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ definirani su investicijski prioriteti i infrastrukturna ulaganja u Republici Hrvatskoj u područjima istraživanja i razvoja, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poslovne konkurentnosti, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, razvoja prometa i mobilnosti, obrazovanja, zdravlja, socijalne uključenosti te sanacije šteta od potresa i jačanja oporavka od krize u kontekstu pandemije COVID-19 i priprema za zeleni, digitalni i otporni oporavak gospodarstva.

U okviru navedenog operativnog programa, za projekte jačanja poslovne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća osigurano je gotovo 1,3 milijardi eura, i to kroz financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dobrobit ovog programa posebno je vidljiva kod mikro, malih i srednjih poduzeća koja su od 2015. godine do danas predložila i provela brojene projekte sufinancirane bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj čime su ojačali konkurentnost i unaprijedili svoje poslovanje.

Među projekatima koji su ostvarili bespovratnu potporu ističe se projekt zadarske tvrtke HSTec pod nazivom „Inovacija organizacije poslovanja tvrtke HSTec d.d. u cilju komercijalizacije globalno inovativnog proizvoda HSR-VMS“.

Riječ je o inovativnoj autonomnoj robotskoj stanici koja radi u integraciji s obradnim CNC strojem, automatizira proizvodnju dijelova u serijskoj proizvodnji i istovremeno mjeri geometriju i površinsku obradu dijelova i to uz pomoć vizijske kontrole (napredne kamere) te izrađuje mjerne protokole.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 4.897.818,76 HRK, pri čemu bespovratna potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 1.863.903,49 HRK.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay