Bolja i brža iskoristivost europskih fondova važna je za postizanje većeg gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske, istaknuto je u ponedjeljak na međunarodnoj konferenciji “Gospodarski rast u Europskoj uniji: dobrobiti za Hrvatsku’, na kojoj su sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Konferenciju je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH, a u partnerstvu s Hrvatskom narodnom bankom te suradnji s Predstavništvom Europske komisije.

Ministar Marić kazao je da bez adekvatnih stopa gospodarskog rasta i zapošljavanja ne možemo pronalaziti ni optimalna rješenja u područjima poput demografije, mirovinskog ili zdravstvenog sustava.

Naveo je da je hrvatsko gospodarstvo duboko integrirano u jedinstveno europsko tržište, pri čemu oko dvije trećine hrvatskog izvoza otpada na članice EU, dok čak tri četvrtine uvoza u Hrvatsku dolazi iz zemalja članica.

Kako je ustvrdio, Hrvatska je krajem prošle godine dosegnula razinu izvoza roba i usluga od 50 posto BDP-a, što je, kaže Marić, zasigurno dobar pokazatelj, no vjeruje da ti postotci mogu i moraju biti veći u izvozu usluga, no poglavito roba.

U kontekstu javnih financija i proračuna, naglasio je veliku usredotočenost izvršne vlasti na bolju, bržu i efikasniju iskoristivost europskih fondova.

Pritom “u proračunu za 2018. vidljive su dvoznamenkaste stope rasta u smislu usporedbe s prethodnom godinom”, a kako je naglasio, već se neko vrijeme ne govori isključivo o infrastrukturnim projektima koji se financiraju ili sufinanciraju iz europskih sredstava, nego o cijelom dijapazonu različitih segmenata državnog proračuna, koji izravno ili uz nacionalnu komponentu dolazi kroz europske fondove.

Također, naglasio je da je Hrvatska u ovoj godini restrukturiranjem i refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedila više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedila 762 milijuna.

Podsjetio je i da je zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita Hrvatska ove godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

“Napravili smo značajne iskorake u protekle dvije godine, pa smo kroz seriju transakcija domaće i međunarodne prirode restrukturirali i refinancirali naša postojeća dospijeća, ali i ukupni dug, čime smo u kratkom roku smanjili cijenu duga”, kazao je Marić.

Cijeli članak možete pročitati na: objektivno.hr