Sredstva Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa u Zagrebu treba potrošiti do lipnja 2022. godine, natječaji za radove još nisu raspisani

Europska komisija (EK) točno prije mjesec dana Hrvatskoj je doznačila kompletan iznos bespovratnih sredstava odobrenih iz Fonda solidarnosti Europske unije (EU) za sanaciju šteta nastalih u razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine.

Sredstva doznačena iz Fonda solidarnosti članica kojoj su isplaćena treba iskoristiti u roku od 18 mjeseci od njihove dodjele, a eventualni neiskorišteni dio pomoći treba vratiti. Pola godine nakon isteka perioda u kojem se sredstva Fonda solidarnosti trebaju potrošiti, država članica Komisiji podnosi izvješće o provedbi te se u tom dokumentu trebaju detaljno navesti rashodi za koje se može dobiti pomoć iz Fonda solidarnosti kao i sva druga primljena sredstva, uključujući naknade od osiguranja te odštetu od trećih strana.

Kako su Hrvatskoj sredinom prosinca 2020. godine doznačena sredstva Fonda solidarnosti, to znači da 683,7 milijuna eura treba potrošiti do lipnja 2022. godine.

No, jedan mjesec već je prošao, a natječaja za radove nema, zaključuje Faktograf.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay