ZAGREB, 15. veljače 2017. (Hina) – Francuska, Italija i Njemačka pozvale su Europsku komisiju da stvori uvjete za bolju zaštitu zemalja Europske unije od pokušaja stranih država da kupe njihovu sofisticiranu tehnologiju, pišu europski mediji.

Zemlje EU mogu blokirati inozemna ulaganja iz sigurnosnih razloga a trebale bi to moći učiniti i iz razloga ekonomske prirode, upozorili su u zajedničkom pismu povjerenici EU za trgovinu Ceciliji Malmstroem ministri gospodarstva tri zemlje.

“Prema zakonima EU zemlje članice imaju pravo zabraniti inozemna ulaganja koja ugrožavaju javnu sigurnost i javni red”, navode ministri u pismu prema pisanju novinskih agencija dpa i Reuters.

“Potrebna je i dodatna zaštita na temelju ekonomskih kriterija, koja će uzeti u obzir i referirati se na stručno mišljenje Komisije”, ističu oni.

Zemlje EU bi “trebale imati više prostora za istraživanje pojedinačnih preuzimanja i – pod uvjetom da su zadovoljeni određeni kriteriji – za njihovu blokadu”, poručuju.

Preciziraju da bi trebalo blokirati ulaganja koja su “nepravedna… zato što se oslanjaju na državno financiranje ili su usmjerena na kupnju važnih tehnologija”.

Žale se pritom da strane države zloupotrebljavaju otvorena tržišta u EU jer same ne dopuštaju iste transakcije europskim ulagačima.

“Brine nas nedostatak reciprociteta i moguća prodaja europskog znanja, za borbu protiv čega trenutno nemamo efikasnih instrumenata”, kažu ministri prema izvješću informativnog portala EUobserver.

Kina se u pismu ne spominje izrijekom, ali se nedavno našla u fokusu njemačke javnosti, posebno u kontekstu straha od transfera tehnologije. Također je poznato da Peking blokira ulaganja kompanija iz EU.

Berlin je prošle godine blokirao ponudu kineskog investicijskog fonda Fujian Grand Chip Investment u njemačku elektroničku firmu Aixtron uz obrazloženje da bi Kinezi mogli upotrijebiti njezine čipove u nuklearnom oružju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel požalila se također na manjak reciprociteta nakon što je kineski proizvođač kućanskih aparata Midea preuzeo u cijelosti njemačkog proizvođača industrijskih robota Kuku.

Zamjenik ministra gospodarstva Matthias Machnig izjavio je u utorak za Financial Times da bi inozemne kompanije trebale biti obvezne “pokazati da njihova ulaganja u Njemačkoj ne potiče država i da je financiranje projekata u skladu s tržišnim cijenama”.

“To načelo želimo uspostaviti u Europi, u suradnji s Francuskom i Italijom”, objašnjava njemački dužnosnik.

(Hina)