„Jedan od primjera je i taj što američki Apple svojom poslovnom politikom koči razvoj europskog Spotify-a, platforme za slušanje glazbe, ne dopuštajući korisnicima svojih uređaja, a takvih je preko milijardu, da pod jednakim uvjetima instaliraju tu europsku aplikaciju zbog čega su potrošači izloženi riziku da je trošak instalacije čak do 30% skuplji. Prema sadašnjem prijedlogu takva poslovna praksa bila bi zabranjena“, ističe član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

„Europska komisija koncem prošle godine uputila je u zakonodavnu proceduru paket o digitalnim uslugama. Riječ je o dvije uredbe kojima ćemo europsko tržište učiniti konkurentnijim i inovativnijim, posebno za mala i srednja poduzeća. Do sad je situacija bila takva da su velike internetske platforme zloupotrebljavale svoj dominantan položaj na tržištu i na taj način uvjetovale poslovanje manjih europskih kompanija, a pravila tržišnog natjecanja nisu bila dostatna jer sankcije za kršenje pravila nisu bile pravodobne“, kazao je Sokol i upozorio na brojne primjere zlouporabe dominantnog položaja na tržištu

Sokol je istaknuo i da je reguliranje internetskih platformi i pružatelja digitalnih usluga na jedinstvenom digitalnom tržištu jedan od prioriteta ovog institucionalnog saziva Europskog parlamenta.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay