Nadzorna tijela Europske unije optužila su u ponedjeljak Metu, krovnu tvrtku Facebooka, za kršenje antimonopolskih pravila i to zbog platforme Marketplace, prenosi Bloomberg. Naime, sporno je što Facebookov Marketplace, platforma za kupovanje i prodaju stvari uvedena još prije šest godina, sa svojim malim oglasima narušava tržišno natjecanje i nelojalno se odnosi prema konkurenciji.

– Sa svojom društvenom mrežom Facebook, Meta doseže globalno milijarde mjesečnih korisnika i milijune aktivnih oglašivača. Naša preliminarna zabrinutost jest da Meta povezuje svoju dominantnu društvenu mrežu Facebook sa svojim online uslugama malih oglasa pod nazivom ‘Facebook Marketplace‘, što znači da korisnici Facebooka nemaju izbora nego imati pristup Facebook Marketplaceu – objasnila je Margrethe Vestager, povjerenica EU-a za antimonopolska pitanja.

Također, Facebookovi kosinici imaju pristup Marketplaceu, htjeli oni to ili ne, a time su konkurentske platforme za kupnju i prodaju isključene, odnosno povezanost Facebooka i Marketplacea daje im prednost. Europska nadzorna služba zabrinuta je što Meta nameće, kako kažu, nepoštene uvjete trgovanja koji joj dopuštaju i korištenje podataka o konkurentskim online platformama s malim oglasima.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay