U studenome prošle godine u sklopu zakonodavnog paketa o digitalnim uslugama prihvaćene su dvije nove europske uredbe: Uredba o digitalnim uslugama i Uredba o digitalnom tržištu. Cilj je paketa povećati sigurnost internetskih korisnika, digitalno tržište učiniti transparentnijim te osigurati da velike internetske platforme ne koče razvoj onih manjih.

Pravni okvir EU-a za digitalne usluge nije se mijenjao još od 2000. kad je donesena Direktiva o elektroničkoj trgovini, i to unatoč razvoju digitalne tehnologije, novih poslovnih modela i stalnom stvaranju novih društvenih mreža i platformi. Već je krajnje vrijeme za ažuriranje i uređenje toga pomalo kaotičnog područja.

Nove uredbe koje se počinju primjenjivati od svibnja novosti unose i u turistički sektor, konkretno u poslovanje internetskih rezervacijskih platformi kao što su Airbnb, Booking, Expedia grupa i slične. Tu je osobito važna Uredba o digitalnim uslugama jer se njome također regulira poslovanje takvih platformi koje će od svibnja morati udovoljavati svim novim obvezama koje ona predviđa.

– Podupiremo takve uredbe Europske unije jer će povećati transparentnost i odgovornost velikih platformi. Ti jedinstveni kriteriji koji uključuju opsežne obveze pomoći će spriječiti širenje nezakonita sadržaja – poručuju iz turističke agencije Adriagate, dodajući i da je u privatnom smještaju to vidljivo u prijevarama u kojima npr. nepostojeći objekti, usluge i sadržaji iznajmljuju turistima.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay