BRUXELLES/LONDON, 6. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Europska unija sprema se financijski poduprijeti dva velika energetska projekta u Irskoj, kojima se želi ublažiti njezina ovisnost o uvozu energije iz Velike Britanije nakon Brexita.

Brexit je otvorio pitanje opskrbe plinom kojeg Irska uvozi iz susjedne Britanije, podmirujući na taj način 60 posto svojih potreba. Naime, kao članica EU, Irska ne može sklapati bilateralne trgovinske sporazume, objašnjava Reuters.

Stoga je irska vlada razmotrila nove mogućnosti opskrbe, predloživši projekt povezivanja s Francuskom čiji bi nositelji bili državni operater sustava prijenosa EirGrid i francuski RTE. Drugi projekt predviđa gradnju terminala za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG), a predložio ga je privatni investicijski fond koji ga je preuzeo od američkog energetskog giganta Hessa.

“Budući da smo kada je u pitanju električna energija i plin dosada bili povezani isključivo s Britanijom, naša je dužnost da istražimo sve druge opcije”, kazao je Reutersu u nedjelju irski ministar energetike Denis Naughten.

“Bit ćemo na raspolaganju i pomoći ćemo”, dodao je ministar, napominjući kako bi nositelji navedenih projekata mogli tražiti sredstva od irskog državnog fonda za strateška ulaganja.

Europska investicijska banka (EIB) lani je u Irsku uložila 800 milijuna eura, a iskazala je spremnost pozajmiti novac za potporu projektu povezivanja Irske i Francuske putem podmorskog kabla.

EIB je do sada odobravao kredite europskim projektima energetskog uvoza putem LNG terminala.

“U EIB-u smo i te kako svjesni da je Irska iznimno izložena posljedicama po gospodarstvo vezano za Brexit. Potreba za iskazivanjem konkretne europske pomoći Irskoj postaje tim hitnijom i EIB je dio toga”, kazao je  Reutersu potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell.

Očekuje se da bi troškovi u oba irska energetska projekta iznosili približno milijardu eura pa bi im osiguranje financijskih sredstava iz dodatnih izvora pružilo golemu podršku, primjećuje Reuters.

(Hina)