Dostupnost mnogih alata generativne umjetne inteligencije ima velik potencijal za stvaranje dezinformacija, pa bi kompanije njihov sadržaj trebale jasno označavati, smatraju u EK

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, Věra Jourová, sastala se s predstavnicima kompanija koje su potpisnice Kodeksa o suzbijanju dezinformacija. Na tom je sastanku bilo riječi o dosadašnjim i budućim aktivnostima, koje velike platforme moraju provoditi kako bi se poboljšalo stanje vezano za dezinformacije na Internetu.

No, riječi je bilo i o temi koja se tiče šireg kruga ljudi, umjetne inteligencije. Alati poput ChatGPT-a, Barda i sličnih morat će također biti stavljeni pod dodatni nadzor, smatra Jourová, jer “pravo na slobodu govora pripada ljudima, a ne strojevima”. Sustavi generativne umjetne inteligencije stoga ne bi se smjeli koristiti za maliciozne napade, stvaranje dezinformacija i slično, pa bi Europska unija mogla početi zahtijevati da se sav njihov stvoreni sadržaj kao takav jasno obilježava.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay