Makar vlasnici dobro zarađuju, to je ukupno uzevši katastrofa: furešti jedva imaju ikakvog obzira i prema zgradi i prema susjedima, u sezoni je i ugostiteljima i trgovcima nemoguće naći smještaj za nekoga tko bi radio kod njih, a izvan sezone čitave ulice padaju u mrtvilo Potemkinovog sela. Što je najgore, mnogi ti apartmani se iznajmljuju “na crno” tako da nema niti prihoda od poreza, piše DW.

A to je problem koji muči i velegradove kao što su Pariz, Amsterdam, Rim… Uvode se stroga ograničenja broja apartmana, dozvolu za turističko iznajmljivanje je već gotovo nemoguće dobiti, ali i dalje je sve manje stanova iz kojih domaćice ujutro odlaze u kupovinu za ručak, a mališani u školu, nego naviru turisti sa svojim koferima. Svi registri i propisi vode tek da se mnogo toga odvija mimo bilo kakvih zakona, tako da i talijanska ministrica turizma Daniela Santanche vapi kako “trebamo nekakvu pravu regulaciju”.

Jer problem su i platforme kao što je Airbnb: tamo je u ponudi već na stotine tisuća apartmana diljem Europe, ali kad je Balearsko otočje krenulo i u kazneni postupak protiv tog portala što se na njemu nude i ilegalni apartmani, sud je internetski portal oslobodio krivice. Jer on je tek posrednik, krivac je vlasnik apartmana. Na to se u Bruxellesu požalio i balearski ministar turizma Iago Negueruela za kojeg je “neprihvatljivo da platforme kao što je Airbnb nude apartmane koji su ilegalni“”.

Samo one s dozvolom

Upravo je to put kojim želi krenuti i Europska unija: u svim članicama će se uvesti obaveza registriranja apartmana koji se izdaju turistima, a takvi portali će morati provjeriti ima li taj apartman i dozvolu da bi ga uopće smjeli postaviti u svoju ponudu. 

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay