Hrvatska je među deset najvećih uvoznika ruske nafte u EU, ali konačna destinacija nije RH

Sudeći prema pisanju The Wall Street Journala, unatoč pripremi europskog embarga na izvoz ruske nafte, Rusija očigledno uspijeva plasirati taj drugi najvažniji izvozni proizvod nakon plina na EU tržište kao da ne postoje naročite političke tenzije. Štoviše, Rusija je uspjela zadnjih tjedana značajno povećati isporuke nafte koristeći pri tome metodu označivanja destinacije tankera nepoznatom.

U osnovi pod deklaracijom „destination unknown“ osiguravaju pristup kupcima koji se ne žele naći u neugodnoj situaciji, iako EU nije uvela formalnu zabranu uvoza ruske nafte.

Prema podacima TankerTrackers.com-a izvoz nafte iz ruskih luka povećao se u travnju na 1,6 milijuna barela dnevno, nakon što je zbog invazije na Ukrajinu taj izvoz u ožujku pao na razinu od 1,3 milijuna barela dnevno.

To što se Hrvatska nalazi na listi 10 najvećih uvoznika ruske nafte u EU, ne znači previše jer su ključna odredišta deklarirana kao nepoznata. Samo u travnju oko 11,1 milijuna barela utovareno je u tankere bez odredišta, što je puno više nego isporuke u bilo koju pojedinačnu zemlju. Uz to, treba znati kako se radi o uvozu preko Janafovog terminala u Omišlju koji naftovodom ide za Srbiju, Mađarsku i Slovačku.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay