Nedostatak dostupnih stambenih prostora u turističkim odredištima, više cijene najma i utjecaj na život lokalnog stanovništva neke su od negativnih posljedica kratkoročnog najma koje se posljednjih godina, zahvaljujući širenju internetskih platformi poput BookingaAirBnb-jaExpedije TripAdvisora, značajno povećalo. Osim toga, u Hrvatskoj je samo u prošloj godini upisano 55 tisuća novih kreveta za najam turistima, mahom u privatnim objektima.

Suzbijanje crne ekonomije

Prijedlozi uključuju registraciju domaćina za lakšu identifikaciju i provjeru informacija, zatim će internetske platforme morati provjeravati točnost podataka domaćina za veću sigurnost korisnika te će države članice pomagati lokalnim tijelima u praćenju aktivnosti kratkoročnog iznajmljivanja. Nadležna tijela moći će čak i zaustaviti registracije i ukloniti objekte koji nisu u skladu s pravilima, a po potrebi će izricati i novčane kazne platformama.

Tomislav Sokol, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu te potpredsjednik Odbora EP-a za unutarnje tržište, objasnio je za Lider da će se novim pravilima bolje urediti sustav iznajmljivanja.

– Ideja je da internetske platforme preko kojih se vrši iznajmljivanje moraju na kraju svakog mjeseca javnim vlastima dostaviti podatke o smještaju i prometu. Na taj način država dobiva informaciju o tome kakvo je realno stanje u turizmu te se suzbija siva ekonomija, što mislim da je pozitivno. Na europskoj razini ujednačit će se podaci koji se moraju dostavljati javnim vlastima – objasnio je Sokol.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Q K from Pixabay