Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima budući da bi skroman rast plaća u SAD-u u studenom po mišljenju trgovaca mogao značiti sporije zaoštravanje američke monetarne politike u idućoj godini.

U prijepodnevnoj je trgovini euro bio u plusu prema dolaru 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,1791 dolara. Time je neznatno ojačao u odnosu na najnižu razinu prema američkoj valuti u tri tjedna, koju je dosegnuo na kraju prošlog tjedna.

U istom je postotku zelena novčanica oslabila i prema košarici ostalih ključnih svjetskih valuta, kliznuvši na 93,801 bod.

Trgovci procjenjuju da ECB na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, zakazanoj u četvrtak, neće mijenjati ključne kamatne stope dok bi ih američka središnja banka trebala podići. Trgovci su se ipak fokusirali na daljnje zaoštravanje američke monetarne politike u 2018. godini, ocjenjujući da Fed mogao usporiti njegov tempo s obzirom na kontinuirano slabu inflaciju i rast plaća u SAD-u.

Pozornost je etabliranim valutama preoteo bitcoin, čijim se terminskim ugovorima u nedjelju počelo trgovati na čikaškoj CBOE Futures Exchange. Ugovori se baziraju se licitacijom utvrđenoj cijeni bitcoina u američkim dolarima na Burzi Gemini a namiruju se u gotovini. Vlasnici su burze Gemini braća Cameron i Tyler Wiklevoss.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr

Foto: Shutterstock