Europa želi vlastiti OpenAI. Političarima u bloku dosta je izdaleka regulirati američke tehnološke divove, dominantne na tom području. Sada žele da Europa izgradi svoju generativnu umjetnu inteligenciju, zbog čega toliko ljudi navija za Nijemca Jonasa Andrulisa, čelnika tvrtke Aleph Alpha koja želi postaviti novi etički standard za razvoj umjetne inteligencije

Imena koja se najčešće pojavljuju su Mistral, francuski startup koji je prikupio 100 milijuna dolara bez izdavanja ikakvih proizvoda, te tvrtka koju je osnovao Jonas AndrulisAleph Alpha, a koja prodaje generativni AI kao uslugu tvrtkama i vladama i već ima tisuće kupaca. U fokusu je Luminous, a opisuju ga kao ‘jednog od najsofisticiranijih modela jezika umjetne inteligencije na svijetu’.

Prema onome što smo imali prilike vidjeti – Luminous vam može predložiti slogan ili materijal za marketinšku kampanju, napisati priopćenje za medije ili opis posla za razne oglase, što je tek dio mogućnosti.

Skeptici u industriji postavljaju pitanje može li se njemačka tvrtka Aleph Alpha doista natjecati u istoj ligi s Googleom i OpenAI-jem, čiji je ChatGPT pokrenuo trenutni procvat generativne umjetne inteligencije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay