Plan koji provodi Njemačka, gospodarski zamašnjak staroga kontinenta, pažljivo se prati u cijeloj Europi koja je već gotovo mjesec dana u karanteni, a neke države spremaju se započeti s postupnim ublažavanjem mjera kako se pojavljuju naznake da je širenje bolesti obuzdano.

Izazov je golem: treba ponovno postupno pokrenuti gospodarske aktivnosti, obuzdati nestrpljivost građana zatvorenih u njihovim domovima, čak rizike od socijalne eksplozije, te istodobno spriječiti moguće ponovno širenje virusa i zaštititi zdravstvene sustave od preopterećenja.

‘Nećemo tako skoro moći živjeti kako smo živjeli prije. Distanca i zaštitne mjere ostat će pravilo i mjerilo našeg svakodnevnog života’, upozorio je Armin Laschet, predsjednik vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Osnovne i srednje škole u Njemačkoj otvorit će se tako postupno tek od 4. svibnja. Mjere socijalne distance u javnim prostorima i dalje ostaju na snazi, a nošenje maski „snažno se preporuča”.

Susjedna Austrija dopustila je u utorak oprezno otvaranje malih trgovina i javnih parkova, pozivajući ipak građane da ograniče kretanje te zadržavši stroge naputke o nošenju maski i poštivanju distance.

Norveška je u ponedjeljak počela otvarati jaslice, prvi korak u sporom i postupnom ukidanju ograničenja uvedenih sredinom ožujka.

Neki roditelji ipak su zabrinuti i, kao u Danskoj koja je neke škole otvorila u srijedu, na Facebooku su pokrenuli kampanju ‘Moje dijete ne treba biti pokusni kunić za covid-19’.

‘Pohađane jaslica bezopasno je’, uvjerava vlada. Zabrana boravka u vikendicama također treba biti ukinuta.

Francuska, Španjolska i Italija, koje bilježe pad broja oboljelih i umrlih, nakon što su ti podaci tjednima rasli, pripremaju se također za prve mjere ublažavanja ograničenja.

‘Morat ćemo naučiti živjeti s virusom’, upozorio je u nedjelju francuski premijer Edouard Philippe.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay