Europska komisija (EK) je u ponedjeljak 30. lipnja donijela Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama kratkog dometa koje su ključne za pravodobno uvođenje 5G mreža velikog kapaciteta, pokrivenosti i brzine povezivanja.

Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

Što su male ćelije?

Potpuno razvijeni 5G program ovisi o gušćim i pametnijim bežičnim mrežama malih ćelija ili antena. 

Zračenje 50 puta niže od dopuštenog

Nove male ćelije (antene) bit će manje vidljive (bilo potpuno integrirane i nevidljive za širu javnost ili, ako su vidljive, zauzimati maksimalni prostor od 30 litara). Male ćelije stvarati manje elektromagnetskih emisija. U stvari, oni bi se mogli usporediti s WiFi instalacijama. Male ćelije koristiti će niže razine snage i stoga će stvoriti niže razine izloženosti od postojeće 4G infrastrukture. Stoga će ukupna izloženost izvođenjem 5G mreža biti usporediva s postojećim razinama – bit će znatno ispod strogih granica izloženosti EU-u, koje su za širu javnost 50 puta niže od onoga što bi međunarodni znanstveni dokazi sugerirali kao potencijalni utjecaj na zdravlje.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay