Uspon Zelenih, “Greta efekt”, nazvan po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistici, i ulazak stranke francuskog predsjednika Emmannuela Macrona u Europski parlament vjerojatno će rezultirati defanzivnijom i pojačano klimatski orijentiranom trgovinskom politikom Europske unije.

Na nedjeljnim izborima za Europski parlament tradicionalne konzervativne i socijalističke stranke koje su dugo dominirale u Europskom parlamentu izgubile su desetke zastupničkih mjesta.

Zeleni su povećali broj mjesta s 52 na 69. “Ako pogledate rezultate glasovanja, vidite želju Europljana da budu zaštićeni, želju da se klimatske promjene uzmu u obzir i Francuska će nastaviti agresivno zagovarati određene inicijative kako bi se prilagodila naša trgovinska politika”, rekao je pomoćnik francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Baptiste Lemoyne.

Osim okoliša, Francuska je i među najžešćim zagovornicama novih mjera kojima bi se Kinu prisililo na otvaranje javnih natječaja stranim tvrtkama. Zeleni također žele da EU bude čvrst u odnosu prema Kini. 

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay