Uteg inflacije je prevelik da bi potaknuo izvoz.

Europske kompanije godinama su zazivale slabiji euro, a sada su ga i dobile, ali vjerojatno u najgorem mogućem trenutku.

Vrijednost zajedničke europske valute i jučer se u prijepodnevnom dijelu trgovanja na valutnim tržištima držala ispod jednog dolara, što je njegova najniža vrijednost u zadnjih 20 godina. Samo tijekom ove godine euro je prema dolaru izgubio 12 posto vrijednosti.

Nimalo blistava situacija
Inače, ovo nije najniži tečaj eura u povijesti eurozone. Rekordno niska vrijednost od 85 eurocenti za dolar zabilježena je 2000. godine. Sadašnje procjene govore da euru ne slijedi takvo potonuće, ali situacija nije nimalo blistava.

Kokanović

Euro je neuobičajeno podcijenjen u odnosu na američki dolar te sa sadašnje razine nije realno očekivati daljnje značajnije slabljenje.

U američkoj banci Morgan Stanley smatraju da će vrijednost eura tijekom ovog tromjesečja pasti na 0,97 dolara, što je tečaj koji nije viđen od početka ovog stoljeća. U JP Morganu očekuju da će tijekom ovog polugodišta euro testirati razinu od 0,95 dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr