BRUXELLES, 1. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Europska komisija trebala bi odgovarajućom regulativom blokirati nastojanja aviokompanija iz regije Perzijskog zaljeva da istisnu konkurenciju, poručili su vodeći francuski i njemački zrakoplovni prijevoznici, predlažući i moguće kazne.

Izvršni direktori Lufthanse i Air France-KLM-a zatražili su od europske povjerenice za promet Violete Bulc da Komisija definira mjere koje predstavljaju potiskivanje konkurencije i da ih kažnjava ograničenjem prava prometovanja.

“Nevjerojatno brzo paralelno širenje u Europi avioprijevoznika iz regije Perzijskog zaljeva u posljednjih deset godina ozbiljno je oštetilo poslovanje europskih prijevoznika”, napisali su izvršni direktori u pismu Bruxellesu.

“Nedjelovanje bi bilo kratkovidno: europski potrošači moći će uživati u kratkoročnim prednostima u obliku nižih cijena samo dok europski prijevoznici ne budu izgurani s tržišta”, naglasili su.

Europske prijevoznike pogodilo je naglo širenje vodećih aviokompanija iz regije Perzijskog zaljeva, poput Emiratesa, Qatar Airwaysa i Etihada, kao i prebacivanje prometnih tokova prema Aziji. U više su navrata optuživali te kompanije da dobivaju nezakonite državne subvencije, što su one porekle. Tražili su također da EU uloži veće napore kako bi se taj problem riješio.

Lufthansa surađuje s Etihadom iz Abu Dabija ali ih unatoč tome optužuju za nepoštivanje načela ravnopravne tržišne utakmice. Tako je Lufthansin direktor Carsten Spohr početkom veljače ponovio da je odbacio subvencije prilikom potpisivanja sporazuma s Etihadom o uslugama cateringa i održavanja.

U pismu Komisiji također stoji da su proteklih nekoliko godina Lufthansa, Air France, KLM, Brussels Airlines, Swiss i Austrian Airlines morali obustaviti usluge prijevoza na više od 30 destinacija na Bliskom istoku, u Aziji i Indiji.

Komisija trenutno radi na zakonu koji bi je ovlastio da aviokompanijama izvan EU-a uvede carine odnosno da im obustavi prava na prometovanje ako se utvrdi da su oštetile europske zrakoplovne tvrtke dobivanjem nepoštenih subvencija ili diskriminatornom praksom, stoji u nacrtu koji je dan Reutersu na uvid.

(Hina)