Predstojeće Svjetsko prvenstvo u nogometu podignut će međunarodni prestiž Katara, no ubrzano traženje alternativnih dobavljača plina za Europsku uniju moglo bi tu bliskoistočnu državu učvrstiti na ljestvici najbogatijih na svijetu. Kako navodi Bloomberg, nekoliko je visokih dužnosnika Europske unije posljednjih tjedana posjetilo katarsku prijestolnicu Dohu, a svi su imali jasnu poruku – trebamo vaš plin što je prije moguće.

Korist od Mundijala

Prva je “led” probila Njemačka koja je uputila svoje energetske kompanije da počnu dogovarati ugovore o isporuci plina s katarskim dobavljačima. Fokus na katarski ukapljeni prirodni plin (LNG) posebno je pojačan ovih dana, nakon obustave isporuke ruskog plina Poljskoj i Bugarskoj.

Ako je suditi po podacima za prvo tromjesečje, katarski izvoz energenata ove bi godine trebao prijeći vrijednost od 100 milijardi dolara, po prvi puta od 2014. godine.

U zemlji gdje živi tri milijuna ljudi BDP po stanovniku ove bi godine trebao dosegnuti gotovo 80.000 dolara, blizu razina Švicarske ili Kajmanskih otoka.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay