Kripto industrija oštro je reagirala protiv odbora Parlamenta Europske unije koji je glasao u korist regulatornog paketa za stroža Know Your Customer (KYC) i Anti-Money Laundering (AML) pravila za ‘unhosted’ privatne novčanike.

Unhosted novčanici odnose se na novčanike bez skrbništva, koji se ne oslanjaju na treće strane. Primjeri novčanika bez skrbništva uključuju MetaMaskWalletConnect ili hardverske novčanike poput Ledgera i Trezora.

Novim smjernicama zahtijevalo bi se od pružatelja kripto usluga, najčešće kripto mjenjačnica, da provjere identitet svakog pojedinca iza samo-skrbničkog novčanika koji komunicira s njima, dok bi transakcije veće od 1.000 eura trebale bi biti prijavljene vlastima.

Izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, iskazao je svoje frustracije zbog tog poteza putem Twittera, povlačeći usporedbe s fiatom kako bi istaknuo apsurd izvještavanja i provjere transakcije od 1.000 eura.

– Zamislite da EU zahtijeva od vaše banke da vas prijavi vlastima svaki put kada platite stanarinu samo zato što je transakcija bila preko 1.000 eura. Ili ako ste rođaku poslali novac za pomoć u namirnicama, EU je od vaše banke zahtijevao da prikupi i potvrdi privatne podatke o vašem rođaku prije nego što dopusti da pošaljete sredstva – napisao je Armstrong.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr