Hrvatska će biti relativno najveći korisnik financijskih sredstava iz europskog plana za oporavak, samo bespovratnih sredstava namijenjeno vam je 6 milijardi eura, što je oko 11 posto vašeg BDP-a. Ako aktivirate i kreditna sredstva, što preporučujemo, taj će iznos porasti na 9 milijardi eura. Kako ćete iskoristiti taj novac, neće određivati Bruxelles, nego vi sami nacionalnim planom oporavka, ali očekujemo da Hrvatska taj novac upotrijebi kako bi smanjila porezno i administrativno opterećenje poslovnih subjekata, te povećala efikasnost javnih servisa i pravosuđa – poručio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni govoreći na otvorenju velike digitalne konferencije “Europski plan oporavka”, koju je u suradnji s Europskom komisijom i Europskom investicijskom bankom organizirao Jutarnji list.

Zeleno i digitalno

U svojem govoru Gentiloni je pohvalio napredak Hrvatske postignut otkad je u srpnju 2013. godine postala članica Europske unije, naglasivši kao je nedavni ulazak u europski tečajni mehanizam ERM2 koji je zadnja faza pred uvođenje eura, rezultat tog napretka. Ipak, Gentiloni je upozorio kako iskorištavanje novca koji je za Hrvatsku dediciran u Bruxellesu neće biti lak zadatak:

– Oko 50 posto tih sredstava mora ići u projekte koji su digitalni i zeleni. Najveći će izazov biti kako apsorbirati ta sredstva, odnosno kako upravljati tim procesom – istaknuo je.

– Važno je da se dobro pripremite jer za 70 posto sredstava koja će vam sada biti na raspolaganju morate se obvezati do 2022. godine da biste ih stigli povući – rekao je Morgado.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay