DUBLIN, 26. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Europski regulator za sektor osiguranja objavit će smjernice za regulatore zemalja Europske unije kako bi spriječio njihovo nadmetanje u privlačenju kompanija koje se spremaju otići iz Londona nakon Brexita, najavila je čelnica EIOPA-e Manuela Zweimueller.

Taj se rizik našao u fokusu političara i regulatora dok financijske kompanije počinju skicirati planove za selidbu poslovanja u zemlje EU u očekivanju izlaska Velike Britanije iz članstva.

“EIOPA (Europska agencija za osiguravatelje i mirovinsku štednju) pomno prati što se događa i u odgovarajućem trenutku objavit će smjernice za regulatore zemalja članica o valjanim načelima izdavanja dozvola i supervizije”, kazala je Zweimueller u četvrtak na konferenciji u Dublinu.

“Potom ćemo pozorno pratiti njihovu primjenu”, dodala je čelnica EIOPA-e.

EIOPA-ina najava nadovezuje se na onu Europske agencije za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) da će smjernice za regulatore zemalja EU o istoj tematici objaviti prije ljeta.

Predsjedatelj ESMA-e kazao je da intenzivno raspravljaju o mogućoj opasnosti otvaranja velikog broja fiktivnih kompanija u EU koje će potom prosljeđivati poslove matičnim kompanijama u Londonu. Upozorili su da bi zemlje koje ponude takva fleksibilna rješenja radi privlačenja poslova mogle potkopati stabilnost u Uniji.

Irska vlada propustila je priliku koja se otvorila selidbom iz Londona osiguravatelja Lloyd’s of London i AIG-a. Dvije su kompanije odabrale Bruxelles odnosno Luxembourg a Dublin se požalio Europskoj komisiji da konkurentska financijska središta blagim propisima “omogućuju ulaz na mala vrata na jedinstveno tržište EU”.

Pritom je izvršni direktor britanskog osiguravatelja jučer izjavio da će u Bruxellesu biti bazirano samo 10 do 20 njihovih zaposlenika nakon što im je dozvoljeno da odande prosljeđuju poslove u London gdje će zadržati velik broj brokera i posrednika.

Viši dužnosnik irske središnje banke izjavio je pak na jučerašnjoj konferenciji u Dublinu da su unatoč stvarnim opasnostima koje predstavlja različita regulativa u EU “jako zadovoljni” što europske institucije preuzimaju opsežan obujam poslova.

Čelnik odjela za međunarodne financijske usluge u irskoj državnoj agenciji za privlačenje inozemnih ulaganja ističe pak da je nekoliko kompanija, uključujući osiguravatelje, potvrdilo da su za novo sjedište odabrali upravo Irsku i da će od lipnja i službeno objaviti te odluke.

“Zainteresirani smo za privlačenje malih kompanija, posebno u segmentu plaćanja i financijske tehnologije, ali razgovaramo i s nekoliko velikih svjetskih brokera. Trebamo i želimo i jedne i druge”, kazao je konferenciji u Dublinu Kieran Donoghue.

(Hina)