LONDON, 1. lipnja 2017. (Hina/Reuters) – Europski regulator financijskih tržišta kaznio je s 1,24 milijuna eura međunarodnu agenciju za dodjelu rejtinga Moody’s zbog povrede pravila time što ulagačima nije omogućila dovoljno informacija o tome kako se izrađuju rejtinzi za velike institucije, poput same Europske unije (EU).

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržište kapitala (ESMA) ustvrdilo je da su njemački i britanski ogranci međunarodne agencije za rejtinge Moody’s “iz nemara počinili dva kršenja pravila agencije za kreditne agencije koja se odnose na njihovu javnu objavu određenih rejtinga”, stoji u priopćenju ESMA-e, objavljenom u četvrtak.

Propusti se odnose na 19 rejtinga objavljenih u razdoblju od lipnja 2011. i prosinca 2013. godine za devet međunarodnih tijela, uključujući Europsku investicijsku banku (EIB), Europski investicijski fond, Europski stabilizacijski mehanizam, Europski fond za financijsku stabilnost te samu Europsku uniju.

Kako je dalje objavila ESMA, agencija Moody’ s javnosti je omogućila premalo informacija o tome kako se došlo do takvih rejtinga, otežavajući ulagačima da provjere i verificiraju njihovu ispravnost i pouzdanost. Iz regulatora dodaju da su jedine javnosti dostupne informacije bila priopćenja za medije.

Iz Moody’sa su objavili da su primili na znanje zaključke ESMA-e, iskazujući zadovoljstvo time što je cijela stvar sada završena.

“Nijedan od tih zaključaka ne tiče se kvalitete naših rejtinga ili same nadnacionalne metodologije”, kazao je glasnogovornik Moody’sova europskog ogranka Dainel Piels. “ESMA je također uvidjela da je Moody’s poduzeo korake u 2013. godini kako bi zajamčio da se slični prekršaji neće ponoviti u budućnosti”.

Moody’s je među tri najveće agencije koje na globalnoj razini imaju prevlast u području dodjele rejtinga, uz Standard & Poor’s (S&P) i Firch Ratings.

ESMA je tijelo koje autorizira i nadzire rad agencija za kreditne agencije u EU i dosad je tri puta poduzela mjere protiv agencija, uključujući i prema Fitchu, kojeg je kaznila s 1,38 milijuna eura.

(Hina)