PARIZ, 10. siječnja 2017. (AFP) – Francuska je kao domaćin prošlogodišnjeg europskog nogometnog prvenstva imala troškove manje od 200 milijuna eura dok su generirani prihodi iznosili 1,22 milijarde eura, pokazuju brojke koje je u utorak objavilo ministarstvo sporta.

Bilo je polemike u javnosti oko turnira zbog planirane javne potrošnje, posebno 24 milijuna eura izdvojenih za pojačane mjere sigurnosti u kontekstu prijetnje terorističkih napada, dvostruko više nego što se očekivalo.

Dodatnih 160 milijuna eura potrošeno je na gradnju i obnovu sportskih objekata dok su preostale troškove privatni ulagači i organizator turnira UEFA.

S druge je strane Euro 2016 privukao u zemlju 1,22 milijardi eura, kroz turizam i potrošnju izravno povezanu s organizacijom turnira, pokazuju podaci koje su prikupili Centar za pravo i ekonomiju sporta na Sveučilištu u Limogesu (CDES) i konzultantska tvrtka Keneo.

Pri izračunu stručnjaci su uzeli u obzir i gubitak povezan s turistima koji ne bi ni došli u Francusku da nije bilo nogometnog turnira, te usmjeravanje državnih sredstava u druge namjene.

Prosječni posjetitelj europskog nogometnog prvenstva trošio je 154 eura dnevno, većinom na smještaj i hranu, navodi se u istraživanju, uz napomenu da su prihodi od turizma dosegnuli 625,8 milijuna eura.

UEFA je na organizaciju natjecanja u Francuskoj potrošila oko 360 milijuna eura a 24 nogometna tima gospodarstvo su poduprla s 34,9 milijuna eura. Akreditirani novinari i ostali potrošili su 34,8 milijuna eura, a sponzori 22,6 milijuna eura, pokazuju objavljeni podaci.

Prije godinu dana u CDES-u su dodatnu potrošnju povezanu s nogometnim prvenstvom procijenili na 1,266 milijardi eura odnosno 0,1 posto francuskog BDP-a.

(Hina)