LUXEMBOURG, 4. travnja 2017. (Hina) – Rast proizvođačkih cijena u industriji ubrzao je u veljači na godišnjoj razini u Europskoj uniji na 5,3 posto, u eurozoni na 4,5 posto, a u Hrvatskoj na 2,5 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

To je osjetno brži rast nego u siječnju, kada su proizvođačke cijene u EU u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 4,6, u eurozoni za 3,9 posto.

Rast cijena u veljači uglavnom je potaknut rastom cijena energenata. Tako su u EU te cijene porasle za 15,7 posto, a 19-članoj eurozoni za 11,4 posto. Ako bi se isključili energenti, cijene su porasle za 2,3, odnosno 2,1 posto.

Nešto veći utjecaj imao je i rast cijena poluproizvoda, koje su i u eurozoni i u EU-u porasle po 3,3 posto.

Među zemljama EU najveći godišnji skok proizvođačkih cijena u industriji zabilježen je u Belgiji, za 14,8 posto, Nizozemskoj, za 11 posto, i Velikoj Britaniji, za 10,3 posto. Pale su, pak, u Luksemburgu, za 3,1 posto.

U Hrvatskoj je rast proizvođačkih cijena u veljači na godišnjoj razini ubrzao na 2,5 posto, u odnosu na 1,7 posto u siječnju. Na mjesečnoj su razini, pak, cijene ostale nepromijenjene, nakon 0,7-postotnu stopu rasta u siječnju.

Prema podacima objavljenima u ponedjeljak, rast proizvođačkih cijena je u veljači u odnosu na siječanj u 28-članom EU-u usporio na 0,1 posto, a u eurozoni su cijene ostale nepromijenjene, nakon što su u siječnju na mjesečnoj razini porasle po 1,1 posto.

Mjesečnom rastu cijena u veljači u najvećoj su mjeri pridonijeli poluproizvodi, koji su u oba bloka poskupili za 0,6 posto. Najviše su se, pak, smanjile cijene energenata – u EU za 0,7, a u eurozoni za 1,1 posto.

U odnosu na prethodni mjesec, u veljači je najveći rast proizvođačkih cijena zabilježila Grčka, za 1,3 posto. Slijedila je Irska, s rastom za 0,8 posto, te Danska, s rastom od 0,7 posto, dok su najviše pale u Portugalu, za 1,5 posto, Španjolskoj, za 1,4 posto, te Luksemburgu, za 0,6 posto.

(Hina)