HRVATSKA je u svibnju bila među pet zemalja Europske unije s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata, odražavajući ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. 

Mnoge europske zemlje nastoje u vrijeme pandemije spriječiti gubitak radnih mjesta mjerama poput isplate naknada za radnike poslane na odmor i one koji rade skraćeno.

U svibnju su vlade istodobno počele ublažavati mjere suzbijanja pandemije pa su mnoge kompanije ponovo pokrenule poslovanje i počele zapošljavati, iako su zbog slabe potražnje uglavnom fokusirane na realizaciju starih poslova, prema izvješću londonske tvrtke Markit.

Hrvatska u društvu Litve i Latvije

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u svibnju iznosila 8,9 posto i bila je viša za 0,8 postotnih bodova nego u travnju.

Bez posla su prema Eurostatovim podacima bile ukupno 164 tisuće građana Hrvatske, čime je njihov broj porastao za 16 tisuća u odnosu na travanj.

U odnosu na prošlogodišnji svibanj veći je za 44 tisuće.

Hrvatska se tako u izvješću Eurostata svrstala u skupinu pet zemalja EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na travanj. Isti rast stope, za 0,8 postotnih bodova, bilježile su i Litva i Latvija.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay